Alsof het voorbij is, Julian Barnes

Alsof het voorbij is, Julian Barnes
Alsof het voorbij is, is geschreven door Julian Barnes

Het meermaals bekroonde ‘Alsof het voorbij is’ is een feilloze schets van een man op leeftijd, die terugkijkend op zijn leven wordt geteisterd door gevoelens van melancholie, spijt en rouw.

Alsof het voorbij is van Julian Barnes gaat over de tijd, die Tony Webster lijkt te hebben ingehaald.
Tony is niet meer de jonge man van voorheen, hij is nu een man van middelbare leeftijd.

Als jongeman had hij een relatie met Veronica. De dame ging er vandoor met een goede vriend van Tony, Adrian Finn. Dat is natuurlijk niet goed voor een prille liefde.
Maar ook voor Adrian was het geen happy end. Hij kiest voor de dood.
Het verleden blijft Tony achtervolgen.

Tony krijgt een bericht dat dat de overleden moeder van Veronica hem een kleine som geld heeft nagelaten. Maar ook een dagboek van Adrian. Tony denkt dat hij door dit dagboek te weten kan komen, wat er met Adrian aan de hand was. Waarom had die moeder eigenlijk dit dagboek?
Maar waar is het dagboek. Heeft Veronica er iets mee gedaan? Veronica geeft hem geen antwoord als hij dit vraagt. Hij krijgt alleen een mail, dat Tony het niet snapt, maar ja, hij heeft haar nooit begrepen.
Is alles dan toch anders gegaan, dan hij altijd heeft gedacht?
Tony begrijpt nu dat zijn verleden en zijn herinneringen totaal verschillend zijn.
Wil je meer weten over Tony en zijn verleden leest het in dit prachtige boek.

Het boek is niet dik, maar het verhaal is groot. De zinnen zijn prachtig. Oud worden, spijt hebben van dingen. Herinneringen die gekleurd zijn door de tijd. Julian zet de lezer aan het denken.

Meer over de auteur Julian Barnes

Julian Barnes (1946) is geboren in Leicester, Engeland en debuteerde in 1980 met Metroland. Hij heeft voor zijn boeken vele prijzen gekregen, hij is de enige auteur die zowel de Prix Médicis en de Prix Fémina heeft gewonnen. In 2011ontving hij de prestigieuze David Cohen Prize for Literature, een tweejaarlijkse Britse oeuvreprijs. Al vier keer stond hij op de shortlist voor de Man Booker Prize. Met zijn roman Alsof het voorbij is won hij die prijs ook daadwerkelijk. De roman is verfilmd voor de bioscoop, met onder anderen Michelle Dockery en Emma Mortimer. In 2016 verscheen Het tumult van de tijd, een fictionele biografie van de Russiche componist Dmitri Sjostakovitsj.

Informatie over het boek:

Titel                 Alsof het voorbij is
Auteur           Julian Barnes
ISBN               9789025470135
Uitgeverij     Atlas/Contact

Geef een reactie