Angelique, de complete collectie

Angelique Markiezin der Engelen

Ik kwam in aanraking met de Angelique-serie door mijn vader. Hij leende de boeken van Anne en Serge Golon bij de bibliotheek. Ik heb ze later aangeschaft. Ik verslond de boeken, later kwamen alle films op televisie en ik zat voor de buis en genoot.

De allereerste Angélique film werd in 1964 gemaakt door de Franse regisseur Bernard Borderie.  In Nederland was de titel “Angélique, de markiezin der engelen”. De hoofdrol  werd gespeeld door de Franse actrice Michèle Mercier.  Robert Hossein speelde haar echtgenoot Jeoffrey de Peyrac. De film vertelt het verhaal van Angélique, dochter van een adellijke familie. Het speelt zich af in de tijd van koning Lodewijk de 14e.

Het verhaal

Om aan geld te komen huwelijkte haar vader zijn bloedmooie dochter uit aan de Graaf de Peyrac. Zij verafschuwt deze lelijke mank lopende man. Ze is in werkelijkheid verliefd op Nicolas, een knappe boerenknecht. Comte de Peyrac wordt bovendien ook nog verdacht van hekserij. Na verloop van tijd gaat zij zelfs van hem houden. Ze schrikt als ze hoort dat hij gevangen is genomen. De jaloerse koning Lodewijk de 14e liet de graaf, wegens hekserij veroordelen tot de brandstapel. Ze leeft nu nog maar voor één gedachte. De dood van Jeoffrey de Peyrac te wreken!

De film was in de bioscopen een daverend succes. Miljoenen mensen leefden met Angélique mee, zoals mijn vader. De tranen stonden in zijn ogen. De tweede Angélique film kwam in 1965, „Angélique en de weg naar Versailles“. Weer trok de film miljoenen mensen. De film had zelfs een verrassing op het einde in petto. Was graaf de Peyrac werkelijk op de brandstapel om het leven gekomen? In de volgende drie jaren verschenen nog drie films. Angélique en de Koning (1966), Ontembare Angélique (1967) en tot slot Angélique en de Sultan (1968). In deze film kan ze uiteindelijk haar dood gewaande man in de armen sluiten.

De boeken vertellen het verhaal verder waarin ze naar Amerika gaat. De films zijn door de AVRO op televisie gebracht.

De films waren een groot succes. Dit kwam mede door de schitterende aankleding, het romantische verhaal en de erotiek. Nu zijn alle films op dvd verschenen.

In 2013 is er een remake gemaakt van Angelique (2013).

Informatie

Titel Angelique, de complete collectie
Regisseur Bernard Borderie
Cast Michele Mercier, Robert Hossein
EAN 5050582435085
Uitgever Universal Pictures

Bestel

2 antwoorden op “Angelique, de complete collectie”

  1. Mijn tante had de boekjes en mijn oma de films op dvd. Ik heb die nu allebei. Ik geniet nu weer van Angélique en haar avonturen.

Geef een reactie