De coronacrisis, Gor Khatchikyan

De Coronacrisis, Gor Khatchikyan
De ervaringen van een SEH-arts tijdens de coronacrisis door Gor Khatchikyan

Ik zag Gor in Op 1    Gor kan erg mooi vertellen, het gesprek trok mijn aandacht. Daarom ben ik op zoek gegaan naar het boek De coronacrisis.
Nederland is in de ban van de coronacrisis. Er zijn verregaande maatregelen genomen om de snelle verspreiding van het virus tegen te gaan. Heel Nederland is in isolatie en de angst grijpt snel om zich heen. De ziekenhuizen hebben maximaal opgeschaald en de zorgprofessionals staan in de frontlinie om de ernstig zieke patiënten te behandelen.

SEH-arts Gor Khatchikyan neemt je mee in zijn wereld van de spoedeisende hulp in tijden van corona.
Gor schrijft over de aangrijpende gebeurtenissen in het ziekenhuis.
Dit boek is een verzameling verhalen van patiënten en collega’s en een reconstructie van de gebeurtenissen bezien door de ogen van arts Gor Khatchikyan. De lezer krijgt een blik achter de schermen van hoe de crisis wordt bestreden en maak je van dichtbij mee welke beslissingen er genomen moeten worden op de spoed.


Het valt allemaal niet mee. Het personeel draait extra diensten. Voor iedereen zijn het zware tijden.
De patiënten zijn vaak bang om alleen dood te gaan.  Gor merkt dat een lief woord meer doet dan zijn stethoscoop. Als hij beschermde kleding draagt mag hij wel dichtbij de mensen komen. Soms ziet hij de angst in de ogen van patiënten. Beelden die hij nooit zal vergeten.

Iedere zorgverlener die deze coronacrisis heeft meegemaakt op de verpleegafdeling kent zijn eigen verhalen. Zo ingrijpend dat je deze niet gauw zult vergeten.

Als arts kan hij de mensen niets beloven, maar hij kan wel zeggen dat ze goed voor de patiënt zullen zorgen. Het verdriet is groot bij personeel en patiënten. Een patiënt had een tas vol geld mee naar het ziekenhuis genomen. Hij was bang om alleen te zijn. Bang dat de zorg hem alleen zou laten, bang om alleen te sterven.  Daar had hij wel voor betalen.

Gor Khatchikyan vindt dat de verhalen van de patiënt moeten verteld worden, Voor Gor hebben de verhalen een gezicht gekregen.

Ik ben stil. Ik heb veel over Corona gehoord en gelezen. De coronacrisis heeft mij diep geraakt. Een verdrietig onderwerp in een mooi jasje.

Meer over de auteur Gor Khatchikyan

Gor Khatchikyan (1987) werd geboren in Armenië en kwam als jonge tiener naar Nederland. Toen hij zijn droomstudie geneeskunde begon in Amsterdam, was hij uitgeprocedeerd asielzoeker,
Inmiddels heeft hij na zijn studie de vervolgopleiding Spoedeisende Geneeskunde afgerond en is hij SEH-arts KNMG. Gor was te zien in diverse televisieprogramma’s waaronder Traumacentrum bij SBS6.

Informatie boek

  • Titel                  De coronacrisis
  • Auteur            Gor Khatchikyan
  • ISBN                9789090331188
  • Uitgeverij       De gelukzoeker

Geef een reactie