De Grote Meneer, Hélène Poncelet

De grote meneer door Hélene Poncelet

Met steun van de Alzheimer Liga Vlaanderen

Over een eekhoorn die zichzelf langzaam verliest
Hoe leg je aan een kind uit dat oma niet meer helemaal dezelfde is als daarvoor? Dat ze steeds meer leeft in het vroeger dan in het nu?
Helene Poncelet slaagt er opnieuw in een toegankelijk beeld te scheppen over een moeilijk thema door te werken met een sterke metafoor. De inwoners van het bos beseffen dat hun vriendin eekhoorn niet meer dezelfde is, en nooit meer dezelfde zal zijn.

Het verhaal

Bomen zien veel en zijn wijs. Ze hebben altijd een verhaal te vertellen.
Zo ook deze boom. Op de grens van Horebeke en Maarkedal in Oost-Vlaanderen staat De Grote Meneer, een meer dan honderd jaar oude eik. Op een zomerse dag vertelt De Grote Meneer een verhaal over een eekhoorn die ooit in zijn stam woonde.
Luister maar goed naar deze wijze woorden.

Eekhoorn en De Grote Meneer zijn goede vrienden. Ze zijn niet alleen, want ook uil en vos zijn hun vrienden. Maar dan gaat het niet zo goed met de Eekhoorn. Op een dag weet ze niet meer waar ze voor het laatst haar eikeltjes verstopt heeft. Helaas blijft het daar niet bij. De eekhoorn vergeet steeds meer dingen, ze weet zelfs niet meer hoe ze er zelf uitziet. Hier wordt hij heel verdrietig van en hij begrijpt niet hoe dit kan. Gelukkig herinneren alle vrienden haar eraan dat zij haar altijd zullen herkennen zoals ze was, omdat ze naar haar kijken met hun hart.

Ik vind De grote Meneer prachtig. Kinderen kunnen zo op een speelse manier meer leren over dementie. Ik ben volwassen maar ik heb ook genoten van dit prachtige boek. De illustraties maken alles nog mooier en duidelijker.

Over de auteur Helene Poncelet

Helene Poncelet publiceerde al twee erg succesvolle prentenboeken in de reeks rond Kikker Cas: Kikker Cas in het ziekenhuis (2017)
en Het grote verdriet van Kikker Cas (2019).
Het kikkertje leerde kinderen dat ze niet bang hoeven te zijn van een ziekenhuisbezoek en dat verlies onvermijdelijk deel uitmaakt van het leven.

Informatie over het boek:

Titel                 De Grote meneer
Auteur            Hélène Poncelet
ISBN                9789493111318
Uitgeverij      Beefcake Publishing

Geef een reactie