De hel van 63, Steven de Jong

De hel van'63
De hel van ’63 een film over de Elfstedentocht van 1963

Ontbering, Wilskracht en Liefde

De Elfstedentocht van 1963 heb ik niet meegemaakt maar de verhalen heb ik wel gehoord. Het verhaal van de film is deels gebaseerd op de ervaringen van schaatscoach Henk Gemser, die in 1963 als een van de weinigen de tocht volbracht.

Door de ijzige weersomstandigheden zullen van de 9294 tourrijders slechts 69 deelnemers het felbegeerde Elfstedenkruisje in ontvangst nemen.

 Winnaar van de Elfstedentocht in 1963 is Reinier Paping die later aan een kleine Evert van Benthem (winnaar Elfstedentocht 1985 en 1986) schaatsen verkocht.

Inhoud Film

Onder druk van de media besluit het bestuur van het Friese Elfstedencomité,  dat de Elfstedentocht in 1963 doorgaat. Ondanks dat het weer bar slecht is. Tussen de duizenden die een startbewijs veroveren bevinden zich soldaat Henk Buma, boerenzoon Sjoerd Lelkama, arbeider Kees Ferwerda en verpleegkundige Annemiek. Alle vier hebben zo eigen reden om deze tocht der tochten te rijden.

Het is ijzig koud als de Elfstedentocht begint. ’s Ochtends vroeg, in het donker, zijn de scheuren in het ijs nauwelijks te zien, de eerste gewonden vallen. Het bestuur weet inmiddels dat koningin Juliana en prinses Beatrix op weg zijn naar Friesland. Dit maakt het staken van de tocht onmogelijk. Slechts een op de honderd schaatsers behaalt de eindstreep. Winnaar wordt Reinier Paping, die schaatsgeschiedenis schrijft.
 Op het nippertje bereiken de toerrijders de finish in Leeuwarden

Van de 568 wedstrijdrijders weten er slechts 57 binnen de vereiste twee uur na de winnaar binnen te komen.
Het duurt 22 jaar voordat de volgende Elfstedentocht verreden wordt in 1985.

Bespreking de Hel van 63

Met succes vonden opnamen plaats in een bitterkoud Lapland. In diverse Friese steden waaronder Leeuwarden, Dokkum, Harlingen, Hindeloopen, Sloten en Sneek  vonden opnames plaats. Een record aantal figuranten werkte aan de film mee.
De zaal in de bioscoop is koud en de kou komt ook van het scherm. Met behulp van de nodige special effects  komen de vrieskou en sneeuwstormen op het ijs uitermate realistisch over, wat ervoor zorgt dat de momenten op het ijs met afstand het beste onderdeel van de film vormen. Jammer is dat er iets teveel bekende Nederlanders in de film voorkomen. Wel wordt waar nodig Fries gesproken.

Na afloop van de film valt buiten  de sneeuw nog steeds en komen we in een witte wereld terecht. Zo koud als in 1963 is het nu echter niet.

De hel van ’63

Cast:

 • Verpleegkundige Annemiek – Chava voor in ’t Holt
 • Dieuwke – Chantal Janzen
 • Kees Ferwerda – Chris Zegers
 • Sjoerd Lelkama –  Lourens van den Akker
 • Sergeant-Majoor Hoeks – Cees Geel
 • Henk Buma – Cas Jansen
 • Telegraaf-journalist Jack – Dirk Zeelenberg

Links naar Elfstedentocht

Informatie film:

 • Regisseur Steven de Jong
 • Cast Chantal Janzen, Cas Jansen, Willeke van Ammelrooy, Pierre Bokma, Cees Geel, Chris Zegers
 • Speelduur 108 minuten
 • Uitgever Bridge Entertainment Group
Bestel online

Geef een reactie