De langste adem, Arielle Veerman

De langste adem, Arielle Veerman
De langste adem is geschreven door Arielle Veerman

Een leven met Joost Zwagerman

De plotselinge dood van Joost Zwagerman op 8 september 2015 bracht een schok teweeg. Niet alleen bij het brede publiek dat de schrijver kende, ook familie en vrienden werden erdoor overvallen. Voor Arielle Veerman, die bijna twintig jaar met hem getrouwd was en drie kinderen met hem kreeg, betekende zijn dood na hun scheiding het slot van een jarenlang conflict.

Joost kwam regelmatig in De Wereld draait Door. Als kijker krijg je dan een bepaald beeld van iemand. Joost was goed op de hoogte van Kunst en Cultuur en kwam aardig over. Ik kan me nog wel herinneren dat hij daar een keer vertelde dat het leven hem soms zwaar viel.
Arielle heeft als ex van Joost ook haar verhaal. Dit beschrijft ze erg mooi in
De laatste adem.


Arielle schrijft hoe de politie haar komt vertellen dat Joost dood is. Hij is de vader van haar drie zoons.
Er volgt een periode van afscheid en rouw. Zij gaat ook naar het huis dat Joost achterliet. Het huis is leeg en Joost is dood.

Voor zijn dood, waren ze bevriend en hadden een relatie. Dit deelt ze allemaal met ons.
De zelfgekozen dood zorgt voor een heftige en emotionele periode voor de nabestaanden.
In deze emotionele periode moet Arielle aan hun verleden denken. Zij twijfelt of ze zijn dood had kunnen voorkomen.


Ze vraagt zich af waarom Joost voor de dood heeft gekozen. Ze probeert om zijn gevoelens te begrijpen. Hij was altijd tegen zelfdoding. Ze stelt zichzelf vragen over het spanningsveld tussen gezinsleven en het werk van een productieve schrijver, voortdurend op zoek naar erkenning en publiek.


Joost is er niet meer. Arielle doet haar verhaal over haar relatie met Joost. Arielle heeft ook last van een schuldgevoel en denkt ook aan de mooie momenten. Ze voelt zich soms machteloos.

Luister en kijk naar dit filmpje

De langste adem is een eerlijk, aangrijpend verhaal. Ik vind het moedig van Arielle dat ze haar gevoelens met ons deelt. Bedankt Arielle voor dit emotionele boek.

Meer over de auteur Arielle Veerman

Arielle Veerman heeft na haar middelbare school kunstgeschiedenis en restauratie in Italië gestudeerd. In 1992 keerde ze terug naar Nederland, waar ze haar beroep als restaurator van schilderijen uitoefent.

Informatie over het boek:

Titel                   De langste adem
Auteur              Arielle Veerman
ISBN                  9789044641080
Uitgeverij        Prometheus

Geef een reactie