Een Schiedamse jongen, J.M.A. Biesheuvel

Een Schiedamse jongen, J.M.A. Biesheuvel
Eeen Schiedamse Jongen is geschreven door J.MA. Biesheuvel

Maarten Biesheuvel (81) schreef openhartig over zijn krankzinnigheid, in een licht surrealistische, ironische stijl. Hij overleed op 30 juli in zijn woonplaats Leiden.
Deze schrijver mag niet worden vergeten. Daarom wil ik aandacht schenken aan deze mooi bundel met verhalen.

In deze bundel zijn de verhalen van J.M.A. Biesheuvel waarin zijn geboortestad Schiedam een rol speelt, verzameld en op biografische volgorde gezet.

Verhalen over Maarten als jongeman. De verhalen klinken als gelukkige jongensjaren.

Maarten is er de schrijver niet naar om in zijn werk de werkelijkheid nog eens dunnetjes over te doen. Natuurlijk laat hij zijn fantasie ook een rol spelen. Maarten heeft ook veel gevoel voor humor.

Fantasie en humor, even ontsnappen aan de dingen van de dag.

Over de invloed van Biesheuvels jeugd op zijn leven en werk mag een toekomstige biograaf zich buigen. Erik de Bruin geeft in het voorwoord een eerste aanzet. Dat spoort de lezer aan om verder te lezen.

Natuurlijk is het nog maar de vraag of de jeugd van Martie (zoals hij thuis werd genoemd) echt altijd zo gelukkig was.

Op zijn zestiende besluit hij te gaan varen. Maarten neemt je mee in zijn verhalen over zijn jonge jongensjaren. Hiermee schept hij met terugwerkende kracht een gelukkige jeugd en dat is gek genoeg uniek in onze letterkunde.

Ik vind Een Schiedamse jongen een mooi boek. In een recensie is het lastig om kort verhaal na te vertellen. Bovendien kan ik het niet zo mooi als Maarten. Ga daarom zelf dit prachtige boek lezen.

Meer over de auteur Maarten Biesheuvel

J.M.A. Biesheuvel werd geboren op 23 mei 1939 aan de Vlaardingerdijk te Schiedam en is 30 juli 2020 overleden in zijn woonplaats Leiden. Op zijn twintigste ging hij studeren in Leiden en verhuisde hij naar die stad. In 1972 debuteerde hij met de verhalenbundel ‘In de bovenkooi’. Biesheuvel wordt algemeen gezien als een van de beste verhalenvertellers van ons taalgebied. In 2007 ontving hij de P.C. Hooftprijs voor zijn gehele oeuvre. Hij overleed op 30 juli 2020 in zijn woonplaats Leiden.

Informatie over het boek

Titel                 Een Schiedamse jongen

Auteur          J.M.A. Biesheuvel

ISBN             9789463191630

Uitgeverij   Scriptum

Geef een reactie