En toen vonden ze mijn vader, Andreas Jonkers

En toen vonden ze mijn vader, Andreas Jonkers
En toen vonden ze mijn vader is geschreven door Andreas Jonkers

Vader worden als je er zelf nooit een hebt gehad

Andreas Jonkers zag zijn vader precies drie keer: één keer levend, één keer opgebaard en één keer bij de begrafenis. Zijn vaders lichaam vertoonde tweeënveertig messteken toen het werd gevonden op een talud in Amsterdam-Oost.

Het is een raadsel wat er precies is gebeurd. Het begint allemaal met een heel bloederig plaats delict. Een man wordt dood aangetroffen. Hij is van middelbare leeftijd. De dader is niet te vinden. Of is er geen dader en was het zelfmoord? Maar dan is de grote vraag hoe kan iemand zichzelf 42 messteken toebrengen? De politie heeft het onderzoek gesloten er waren geen aanwijzingen dat het om moord ging?

Het is te gruwelijk voor woorden. Toch raakt het Andreas Jonkers niet al was het zijn vader. Hij heeft zijn vader immers niet gekend. Van zijn moeder hij snippers aan informatie gekregen en dat was dat.
Jaren later wordt hij zelf vader. Dat zet hem aan het denken. Hij heeft nooit een voorbeeld als vader gezien? Hoe is het om vader te zijn?

Nu wil Andreas meer weten over zijn overleden vader. Er komen mensen op zijn weg die allemaal een verhaal hebben over zijn vader. Dat kun je allemaal lezen in En toen vonden ze mijn vader.

Andreas vraagt zich af, hoe het voor andere kinderen is om zonder vader op te groeien. Bijvoorbeeld kinderen van gescheiden ouders. Ook hier lees je over in de boeiende boek. Want is daar wel een antwoord op? Het is toch bij iedereen anders? Moet er wel een man in een gezin zijn?

Andreas kan er mooi over vertellen Luister naar dit interview.

En toen vonden ze mijn vader is prachtig. Ik ben stil. Het boek is uit, maar niet in mijn hoofd en hart. Andreas heeft me stof gegeven om over na te denken. Ik zal dit boek niet snel vergeten.
Het is een pareltje.

Meer over de auteur Andreas Jonkers

Andreas Jonkers (1990) studeerde Nederlands. Hij werkte voor de online magazines 8weekly en Hard//hoofd en voor de uitgeverijen Prometheus en Boom. Sinds de oprichting is hij werkzaam bij De Correspondent, eerst als eindredacteur, nu als uitgever van de boeken.

Meer informatie over het boek

Titel                     En toen vonden ze mijn vader
Auteur               Andreas Jonkers
ISBN                  9789403114316
Uitgeverij        De Bezige Bij

Geef een reactie