Het Bijeffect, Ramon Hagedoorn

Het Bijeffect, Ramon Hagedoorn
Het bijeffect geschreven door Ramon Hagendoorn

Toen ik voor dit boek werd benaderd om een recensie te schrijven had ik mijn twijfels. Het leek mij een moeilijk onderwerp. Toch zei iets in me, het is misschien toch wel boeiend. Het Bijeffect was zeker interessant om te lezen. Het boek verdient zeker de nodige aandacht.
Hoe wij allemaal kunnen leren van bijen als het gaat om grootschalig samenwerken, kun je allemaal lezen in Het Bijeffect.

Bijen doen wat nodig is om te overleven, ze reageren voortdurend op veranderingen in de omgeving. De bril van de imker is verrassend bruikbaar om op een confronterende manier naar organisaties, hun vraagstukken en oplossingen te kijken. En dat is precies wat Bijeffect doet. Door een prikkelende column of lezing, een training of een organisatieadviestraject.

Honingbijen vergaderen nooit, hebben geen verschillende afdelingen en evalueren hun werk niet.
Honingbijen overleven al miljoenen jaren in volken van tienduizenden individuen. Dat doen mensen niet.
Toch gaat het werk van honingbijen door, zonder gemor. Ze bestuiven met z’n allen bloemen, dus kunnen goed samenwerken. Honingbijen overleven al miljoenen jaren in volken van tienduizenden individuen.
Wij mensen niet. Hoewel we beginners zijn in grootschalig samenwerken, doen we bijna niet anders meer.
Ramon denkt dat mensen er zelfs verslaafd aan zijn. Dat kan een risico zijn voor onze omgeving. Een oplossing is om zaken  in klein verband te gaan organiseren. Maar kan dat wel?
Bestuderen van bijen biedt uitkomst. Het Bijeffect biedt praktische handvatten voor beter samenwerken. Wil jij weten hoe we de boel beter met elkaar kunnen regelen? Bijen hebben een antwoord, en jij straks ook.

Het Bijeffect is een leerzaam boek. Lastig om in eigen woorden weer te geven.
Ramon geeft veel informatie. Hij kan niet alleen mooi schrijven, maar ook leuk vertellen. Luister maar naar: Hoe bijen het doen en leer ervan.

Meer over de auteur Ramon Hagedoorn

Ramon Hagedoorn  is bestuurskundige en imker. Tijdens zijn studie kocht hij een bijenvolk en raakte hij meteen gefascineerd door de slimme samenwerking tussen bijen. Toen hij na zijn studie bij de Rijksoverheid ging werken, raakte hij weer gefascineerd door samenwerking, maar dan vooral door het moeizame karakter ervan. Hij richtte zijn eigen bedrijf op, Bijeffect. Sindsdien geeft hij trainingen en lezingen over wat mensen kunnen leren van bijen.

Informatie boek:

  • Titel                  Het Bijeffect
  • Auteur             Ramon Hagedoorn
  • ISBN                 9789492538710
  • Uitgeverij       ISVW 

Geef een reactie