Ik ga leven, Lale Gül

Ik ga leven geschreven door Lale Gül

Lale groeide op in een streng Islamitisch gezin in Amsterdam, waar meer niet mocht dan wel.
In haar autobiografische debuutroman ‘Ik ga leven’ beschrijft ze op harde, maar ook humoristische wijze hoe ze alles betwist wat ze daar geleerd heeft.
Lale. (Büsra) heeft een eerlijke schrijfstijl. Soms grof en politiek doet ook regelmatig een duit in het zakje
Büsra groeit op in een Turks gezin. Haar ouders zijn streng wat betreft de religieuze tradities. Te blote kleding is verboden, afspreken met jongens of mannen zonder dat er vrouwen bij zijn ook.

Het boek is eerlijk en Büsra doet haar verhaal over de grenzen van haar geloof en de gemeenschap waar ze in opgroeit.
Ze laat er geen gras over groeien. Büsra heeft steeds conflicten met haar ouders. Ze heeft moeite met haar hoofddoek en dat haar lichaam altijd bedekt moet zijn.
Ze wordt constant in de gaten gehouden.
Met haar moeder kan ze het niet goed vinden, alles vergroot zij uit. En ze hebben soms heftige ruzies.


Haar broertje Halil mag veel meer dan zij en dat is frustrerend. Büsra houdt veel van haar oma en haar kleine zusje. Om hen gaat ze niet uit huis. Want als ze dat doet is ze het contact met heel de familie kwijt.
Dus de dame zet zich schrap en gaat door.

Ze draagt stiekem make-up en kleding waar haar moeder een hartaanval van zou krijgen.
Zo is er ook Freek een vriendje dat ze in het geheim heeft, Als ze naar hem toe gaat zegt ze tegen haar ouders dat ze moet werken.
Haar taalgebruik is soms grof. Maar het stoort niet. Zij wil immers haar verhaal vertellen. Dat is haar gelukt. Veel stof om over na te denken.

Ik vind Ik ga leven een moedig boek. Lale schrijft met een duidelijke pen. Soms grof en dan weer zacht. Ze zoekt naar de grenzen van haar geloof. Dat doet ze met veel gevoel en dat zorgt ervoor dat ze soms erg scherp is. Een ding is zeker, je verveelt je niet tijdens het lezen.

Lale Gül (1997, Kolenkitbuurt, Amsterdam) studeert Nederlands aan de VU. Tot haar zeventiende ging ze in het weekend naar een Koranschool van Stichting Milli Görüş. In haar autobiografische debuutroman Ik ga leven betwist ze alles wat ze daar geleerd heeft en meer.

Informatie:

Titel                 Ik ga leven
Auteur            Lale Gül
ISBN               9789044646870
Uitgeverij     Prometheus

Geef een reactie