Jesus Christ Superstar, Norman Jewison

Jesus Christ Superstar
De film Jesus Christ Superstar

Eén van de eerste elpees die ik in mijn bezit had was Jesus Christ Superstar. Ik was zeer onder de indruk van de muziek en het verhaal. Kort nadat ik de elpee in mijn bezit had kwam de film uit. Ik bezocht nog een paar maal Jesus Christ Superstar in de bioscoop.

In de tijd dat de film uitkwam ging ik ook naar Londen maar als jonge student had ik toentertijd helaas geen geld om de musicaluitvoering te bezoeken. Wat had ik een spijt. Het Koninklijk Ballet van Vlaanderen bracht gelukkig de musical Jesus Christ Superstar uit in Nederland en haalde ik mijn schade in. Later bracht ook Joop van der Ende deze productie op toneel en weer ging ik.

Het verhaal van de film

De rockopera vertelt het verhaal van Jezus door de ogen van Judas. Deze neemt afstand van Jezus als deze de aandacht teveel op zijn persoon vestigt als zoon van God. Judas wil dat het stopt voordat het uit de hand loopt. De hogepriesters zijn bang voor het afkalven van hun gezag als steeds meer het volk Jezus volgt en hem aanspoort hun land te bevrijden van de Romeinse overheersing. Hier is Jezus ook bang voor, die weet welk lot hem te wachten staat.

Judas en de hogepriesters vinden elkaar en Jezus wordt verraden. De Romeinse gouverneur van Judea, Pontius Pilatus, ziet zelf geen kwaad in Jezus maar ziet zich door de druk van het volk, gecombineerd met Jezus’ halsstarrige houding, gedwongen Jezus te laten kruisigen.

Een mooi stuk en ook humoristisch is als Jezus bij Herodus op bezoek gaat, zeer kleurrijk gefilmd.

In 1971 was de première van de theaterversie van de rockopera en sindsdien is deze niet meer uit de theaters weg te denken. Joop van de Ende producties brengt in 2006 de rockmusical Jesus Christ Superstar weer in de Nederlandse theaters.

Toen de film uitkwam was er veel kritiek

De DVD Jesus Christ Superstar.

De film Jesus Christ Superstar is nu ook op dvd verschenen, 33 jaar nadat de film in 1973 zijn première had. In 1973 maakte regisseur Norman Jewison een bijzondere verfilming van Jesus Christ Superstar. De film is helemaal opgenomen op locatie in de woestijn van Israël en laat een groep acteurs zien die in de woestijn hun rockopera opvoeren. Klassiek is de film door de vorm van de eenvoud van het verhaal en de kleding. Modern door onder andere gebruik te maken van moderne rekwisieten als wapens en bouwstellages.

Voor een film van ruim 30 jaar oud ziet het beeld er redelijk goed uit. Wel zijn er spetters of krasjes te zien als gevolg van vuil of beschadigingen.

Carl Anderson zingt Jesus Christ Superstar

Als extra staat op de dvd een nieuw opgenomen interview met Sir Tim Rice, die de tekstschrijver van de rockopera was. Tim Rice geeft aan hoe hij aan het idee voor Jesus Christ Superstar is gekomen en hoe de samenwerking met Andrew Lloyd Webber was. Ook staat er commentaar op van Ted Neeley (Jezus) en Norman Jewison.

Op de dvd vertellen Ted Neeley en Norman Jewison tal van wetenswaardigheden over de film. Triest om te horen is dat Carl Anderson, Judas in de film, is overleden aan leukemie op de leeftijd van 58 jaar. Op het eind kun je in de stem van Ted Neeley horen dat hij emotioneel hierover wordt.

Informatie dvd

  • Titel: Jesus Christ Superstar
  • Speelduur: 108 minuten
  • Regisseur: Norman Jewison
  • Uitgever: Universal Pictures
Bestel online

Geef een reactie