Ma, Hugo Borst

Ma, geschreven door Hugo Borst

Hugo Borst beschrijft in Ma, hoe alzheimer het leven van zijn moeder in sluipt. Hugo vraag zich af, als kanker een sluipmoordenaar is, wat is alzheimer dan voor schurk. Of is het een struikrover. Eerst steelt hij nieuwe dingen van je en dan de oude. Zelfs je kindertijd neemt hij van je af. En dan zit je in het verpleeghuis wezenloos voor je uit te staren.

Kruis

‘Die is van mij’.
Ma wijst naar het kettinkje om mijn hals waaraan een kruis hangt.
‘Nee ma die heb je me gegeven.’
‘Ja dat kun je nu wel zeggen…’
‘Echt moedertje, voor mijn verjaardag.’
Ze kijkt de andere kant op, zwijgt.

Hugo Borst zorgt samen met zijn familie en vrienden voor zijn dementerende moeder. Met veel liefde en humor schrijft hij over zijn moeder. Hugo vindt mantelzorger geen prettig woord, maar hij is het wel. Zijn moeder gaat achteruit. Hugo beschrijft hoe het voelt als zijn moeder niet meer zelfstandig thuis kan wonen. Ze gaat naar een verpleeghuis. Ma, vindt het verschrikkelijk.

Ze wijst naar de bovenkant van haar hoofd en zegt: ‘Je kan beter mijn kop inslaan.’ ‘Dan kom ik in de gevangenis, ma.’ ‘Dat is waar,’ zegt ze en ze peinst en dat doe ik ook, peinzen. Peinzen over haar hunkering naar een genadeklap. Hugo haalt ook herinneringen op aan zijn jeugd en aan zijn moeder in betere tijden.

Ma heeft mijn hart gestolen. Ik herken veel in dit liefdevolle verhaal. Een lach, een traan, en heel veel liefde.

Over Hugo Borst

Hugo Borst (Rotterdam, 15 juni 1962) is een Nederlands schrijver, redacteur, televisiepersoonlijkheid en voetbalcriticus. Borst is (voetbal)columnist van het Algemeen Dagblad. Hij schrijft ook voor het voetbaltijdschrift Hard Gras. In 2011 legde hij al zijn televisiewerkzaamheden neer en stopte hij met zijn columns voor het Algemeen Dagblad. Hugo Borst gaf aan dat hij doodmoe was en tegen een burn-out aan zat. Hij wilde zich meer gaan richten op het schrijven van boeken. Sinds augustus 2013 is hij medepresentator van de zondagse uitzending van NOS Langs de Lijn.

Informatie:

Titel                  Ma
Auteur            Hugo Borst
ISBN               9789048826704
Uitgeverij      Lebowski

Bestel

Geef een reactie