Mijn vaders hand, Bart Chabot

Mijn vaders hand, Bart Chabot
Mijn vaders hand geschreven door Bart Chabot

Velen kennen Bart Chabot. Als schrijver, als biograaf van Herman Brood of van tv. Maar wie kent Bart Chabot echt? Wie gaat er achter hem schuil? Pas wanneer hij in 2018 voor de zoveelste keer in het ziekenhuis belandt en de dood in de ogen kijkt, stelt hij zichzelf, na lang uitstel, deze vraag. Hij graaft naar zijn Haagse wortels en doorwroet zijn jeugd. Op nietsontziende en aangrijpende wijze doet hij vanuit zijn ziekenhuisbed verslag van een rijk doch getroebleerd leven. mijn vaders hand is een indringende en zeer persoonlijke roman, nuchter en met humor geschreven.

Bart Chabot babbelt er vrolijk op los. Maar eens was Bart, klein en zijn kindertijd was alles behalve leuk. Zijn vader heeft hem fysiek en mentaal mishandeld. Op school was het niet veel beter. Ook daar was Bart altijd de klos. Zijn vader zag hem altijd als een vervelend kind. Ook zijn moeder komt niet voor hem op. Zijn vader laat hem herhaaldelijk weten dat hij beter niet geboren had moeten worden.

Op een gegeven moment breekt hij met zijn familie.
Hij wordt later op straat aangesproken door een hulp van zijn vader. Het gaat niet goed met hem. Of Bart nog een keer op bezoek kon komen. Bart heeft dit niet gedaan, Hij heeft zijn vader niet meer gezien, pa ging dood. Hij las in de krant dat zijn vader was overleden.

Zijn moeder heeft hij nog wel gezien en bezocht in het tehuis waar ze woonde. Toen hij haar kamer binnen kwam, zag hij een bang oud hoopje mens liggen. Bart durfde haar amper aan te raken, ze was zo mager. Hij was bang dat ze zou breken. Door deze beelden vielen er dingen van hem af. Hij kon haar vergeven, Maar hij zal het nooit vergeten.

Toen ze dood ging was hij ook bij haar afscheid. De familie bekeek hem verwijtend aan. Waarom moest hij daar nú zijn?
Bart trouwt en krijgt zelf vier zonen. Hij heeft ze een veilig gevoel gegeven. Bart houdt van zijn vrouw en kinderen..

Mijn vaders hand is een triest verhaal in een mooi jasje. Bart zijn zinnen zingen. Een lach en een traan. Het heeft me diep geraakt. Ik vind het erg lastig om zo’n persoonlijk verhaal in eigen woorden weer te geven.
Luister naar dit mooie gesprek
Dan hoor je dat Bart niet alleen goed kan schrijven, maar ook mooi kan vertellen.
Het boek is uit, maar in mijn hoofd eb hart blijft het zitten.

Informatie over Bart Chabot

Bart Chabot (Den Haag, 1954) is dichter, schrijver en podiumdier. Wie aan Chabot denkt, denkt aan beweging. Achter zijn bril sprankelen een tomeloze energie en verbeelding, die zijn vastgelegd in zijn poëzie, verhalen en biografieën. In 1981 debuteerde hij met de dichtbundel Popcorn. In 1989 debuteerde Chabot in het theater met Remco Campert en Jan.

Informatie over het boek

Titel                      Mijn vaders hand
Auteur                Bart Chabot
ISBN                    9789403174105
Uitgeverij         De Bezige Bij

Geef een reactie