Niet horen, Niet zien, Niet Zwijgen, Joyce de Ruiter

Niet horen, niet zien, niet zwijgen, Joyce de Ruiter
Niet horen, niet zien, niet zwijgen is geschreven door Joyce de Ruiter

Ik zag Joyce  in  het televisieprogramma M, ik vond het erg ontroerend.  Joyce kan  mooi vertellen. Als de wereld donker en stil wordt, word jij dat dan ook?
Joyce wordt niet stil en voor haar schijnt er altijd nog een lichtje.
Licht of donker, stil of lawaai voor haar gaat het leven door.

“Jij gaat niet van waarde zijn voor deze maatschappij”
Dit zei een oogarts tegen mij. Ik was zeventien jaar oud en stond voor de vraag: wat wil ik met mijn toekomst, welke studie wil ik volgen?

Joyce heeft het Ushersyndroom, een ziekte waardoor ze  langzaam doof én blind word. Ze  wilde visual marketing gaan studeren. Volgens de arts kon ik die studie wel vergeten
Maar de dame zet zich schrap. Ze heeft geen zin om in een hoekje te gaan zitten huilen om wat ze niet kan. Maar ze gaat kijken naar wat nog wel lukt. En dat bleek en blijkt verrassend meer dan je zelf ook maar in de verste verte voor mogelijk houdt.

De diagnose geeft haar ondanks alles kracht. Joyce wil nog allerlei dingen doen. Nu ziet ze nog dingen en kan ze nog horen.

Joyce gaat niet bij de pakken neerzitten. Achter iedere deur die dicht gaat, maakt zij weer een deur open. Natuurlijk heeft het leven haar nog iets te bieden. Ze is in een voortdurend gevecht met haar ziekte, maar wil het ook omarmen. Het is een strijd die ze nooit zal winnen. Misschien moet het ook wel zo zijn? Goed, misschien kan ze straks niks meer horen of zien Maar moet ze daarom ook zwijgen?

Joyce is getrouwd en moeder van twee kinderen. Ze is ondernemer en een veelgevraagd spreker. Natuurlijk heeft ze veel tegenslag in haar leven. Ze gaat slechter horen en zien. Maar ze heeft ook lieve familie en vrienden. Joyce heeft nooit een boek vertaalt.

Joyce vertelt ons haar verhaal. Het is zeer emotioneel , maar geen tranentrekker. Ze wil anderen inspireren hoe ze door kunnen gaan als een ziekte hun leven verandert.

Ik vind Niet horen Niet zien, Niet Zwijgen in een woord prachtig. Een verdrietig onderwerp in een lief jasje. Het is moedig dat Joyce dit met ons deelt. Het is een pareltje.

Informatie boek

  • Titel                    Niet horen, Niet zien Niet Zwijgen.
  • Auteur              Joyce de Ruiter
  • ISBN                 9789493089136
  • Uitgeverij       Growningstories

Geef een reactie