Oorlogswinter, Martin Koolhoven

Oorlogswinter van Jan Terlouw
Oorlogswinter van Jan Terlouw

Jaren geleden las ik het boek Oorlogswinter van Jan Terlouw voor mijn lijst op school. Nu een week vakantie en een nieuwe bioscoop waar Oorlogswinter draait, een leuk besluit van deze vrije dagen. Meestal gaan we naar Antwerpen maar we besloten deze nieuwe bioscoop in Breda te bezoeken. Wat een tegenvaller, wat onmiddellijk opvalt met Antwerpen is de troep die er ligt van vorige bezoekers.

Een jong publiek vult de zaal maar veel ongemanierder dan in Antwerpen, rustig genieten van de film is er niet bij door het getetter en commentaar op de film van jeugdige bezoekers, de volgende keer gaan wij weer naar Antwerpen. Maar genoeg over de bioscoop de film daar gingen we voor.

Inhoud

Michiel is vijftien jaar en maakt de koude Oorlogswinter van 1944-’45 mee. De Tweede Wereldoorlog is nog in volle gang. Michiel kan niet wachten tot hij iets kan betekenen in het ondergrondse verzet. Zijn vader is hier niet blij mee. Die probeert als burgemeester van het dorpje juist escalaties te voorkomen.

Zijn buurjongen Dirk doet mee aan een overval op het munitiedepot. Hij vraagt of Michiel een brief aan iemand wil bezorgen als het mis gaat. Michiel voelt dat hij eindelijk serieus wordt genomen.

De overval blijkt verraden te zijn. Dirk wordt opgepakt. Degene bij wie hij de brief moest bezorgen is doodgeschoten door de Duitsers.

Michiel kan verder niemand vertrouwen. Iedereen kan een verrader zijn. Door zijn eenzaamheid wordt Michiel ook onafhankelijker. De laatste oorlogsmaanden zal hij zijn hele leven met zich meedragen……

De film oogt behoorlijk winters want het speelt zich af in de sneeuw. Martijn Lakemeier speelt een topprestatie. Met open mond kijk je naar de subtiele transformatie van Michiel van jongen tot man. Het acteren ligt net als de regie en scenario nooit te dik bovenop. Subtiel raakt Oorlogswinter donkere elementen van de oorlog aan. De film heeft een goed onderhoudend verhaal, mooi acties in een mooi decor. De film bevat een aantal speciale effecten maar blijft bescheiden.

Rolverdeling:

Martijn Lakemeier – Michiel van Beusekom
Yorick van Wageningen – Oom Ben
Jamie Campbell Bower – Jack (gewonde Engelse soldaat)
Melody Klaver – Erica van Beusekom (zus van Michiel)
Raymond Thiry – Johan van Beusekom
Anneke Blok – Lia van Beusekom
Tygo Gernandt – Bertus

Informatie dvd:

Titel: Oorlogswinter
Speelduur: 3 dvd’s
Regisseur: Martin Koolhoven
Acteurs: Martijn Lakemeier, Jamie Campbell Bower en Tygo Gernandt
EAN-nummer: 8713053012112
Uitgever: Video Film Express

Informatie boek:

Titel Oorlogswinter
Auteur Jan Terlouw
ISBN 9789060691182
Uitgever Lemniscaat

Bestel
Oorlogswinter (DVD)

Geef een reactie