Parre, Arjan van Essen

Parre geschreven door Arjan van Essen

Parre is een autobiografisch verhaal. Arjan van Essen vertelt het ontroerende verhaal van een Veluwse boerenjongen die vanuit zijn streng christelijke milieu terechtkomt in de wereld van het gokken. Geïnspireerd door zijn eigen levensverhaal geeft Arjan n een intieme inkijk in de eenzame wereld van een gokverslaafde die het voor elkaar krijgt om uit het dal te klimmen

Het begint elke keer met een deur waarop ik rode en zwarte cijfers zie verschijnen, op een groene achtergrond. Het groen is als het zachte vilt van een nieuwe biljarttafel, Vriendelijk en uitnodigend.

Parre heeft het niet altijd makkelijk. Hij groeit op een Veluwse boerengemeenschap, in een huis waar nauwelijks gesproken wordt.
Parre gaat op zoek naar dingen die hij thuis niet vindt.


Hij trekt er als jonge jongen ’s nachts op uit en sluit hij vriendschappen met de dieren in het bos. Om diezelfde reden stapt hij in de dure Mercedes die hem in Amsterdam brengt. Er gaat een andere wereld voor hem open. Hij leeft nu in twee werelden. Het streng christelijke milieu dat hij zichzelf eigen heeft gemaakt en in de gokscene in de stad.
Hij denkt dat het beter is dat hij die twee levens zorgvuldig gescheiden houdt.
Maar dit valt niet altijd mee. Er komt een moment dat hij geen uitweg meer ziet. Hij staat met zijn rug tegen de muur en wil het liefst verdwijnen.


Achtervolgd door schulden, op de grens van waanzin, maakt hij een keuze.
Gokverslaving wordt vaak onderschat. Parre laat de lezer zien dat het net zo erg is als een nadere verslaving. Voor Parre begon het met een gokkast, toen kwam de gokhal en het casino. Parre ging naar de afgrond en belande uiteindelijk in de kliniek, Hij is wel van zijn verslavind afgekomen.

Ik vind het moedig dat Arjan zijn verhaal met ons deelt. Hij stelt zich kwetsbaar op. Ik ben ontroerd. Een absolute aanrader.

Meer over de auteur Arjan van Essen

Arjan van Essen (1969) is schrijver en columnist. Over zijn levensverhaal maakte hij eerder het theaterstuk ‘Kop of munt’.

Informatie over het boek

  • Titel                Parre
  • Auteur         Arjan van Essen
  • ÏSBN              9789023959618
  • Uitgeverij    MozaÏek

Geef een reactie