Remi, Frank van Kolfschooten

Remi geschreven door Frank van Kolfschooten

De oorlogsgeschiedenis van twee broers
Indrukwekkende reconstructie van de dramatische oorlogsgeschiedenis van ”Remi”, de beroemde vondeling uit de Joodse crèche, en zijn broer Eddy, die tot 2002 naar zijn broertje is blijven zoeken.

Op 16 oktober 1942 vindt een Bloemendaalse familie een baby op hun stoep.
Zij noemen hem Remi, naar Alleen op de wereld.
Helaas kunnen zij het kleine ventje niet redden. De nazi’s brengen de vondeling naar de Joodse crèche in Amsterdam, tegenover de Hollandsche Schouwburg, van waaruit de deportaties naar Westerbork plaatsvinden.

Ze vinden Remi daar een lief jongetje. Hij blijft er zes maanden en wordt de lieveling van crècheleidsters en een Duitse bewaker.
De moeder van Remi is opgepakt en vermoord in Sobibor. Gelukkig overleven zijn vader en zijn oudere broer Eddy de oorlog. Eddy is twaalf jaar ouder, hij voelt zich op de onderduikadressen ook vaak alleen op de wereld.
Eddy heeft met zijn vader nooit over het lot van zijn moeder en broertje gepraat. Zijn vader kon hier niet over praten. Hij start in 2002 een zoektocht naar zijn broertje. Pas dan hoort hij wat er met hem is gebeurd. Hij zag de foto van “Remi” en herkende broertje Koentje.
Indrukwekkend en ontroerend dat hij nu pas meer over Koentje weet.

Journalist Frank van Kolfschooten reconstrueert in deze dubbelbiografie de geschiedenis van de twee broers aan de hand van ongepubliceerde herinneringen van Eddy Gezang, archiefonderzoek en gesprekken met overlevenden. Woorden zijn overbodig. Het is ontroerend een tragisch en tragisch verhaal. Ik ben er stil van. Een absolute aanrader.

Meer over de auteur Frank van Kolfschooten

Frank van Kolfschooten (1959) is freelance onderzoeksjournalist. Zijn artikelen over wetenschap, geschiedenis en sport verschenen onder meer in de Volkskrant, NRC Handelsblad, Intermediair, Nature, The Lancet en Science. Zijn boeken over fraude en bedrog in de wetenschap (Valse vooruitgang, 1993 en Ontspoorde wetenschap, 2012) zijn klassiekers. Verder schreef hij o.m. De Koningin van Plan Zuid. Lees hier meer over Frank.

Informatie:

  • Titel                        Remi
  • Auteur                   Frank van Kolfschooten
  • ISBN                      9789462971608
  • Uitgeverij             De Kring
Bestel online

Geef een reactie