Rinkeldekink Martine Bijl

Martine Bijl
Rinkeldekink is geschreven door Martine Bijl, foto door Jelmer de Haas

Ik leek wel van beton!
De zon scheen de slaapkamer binnen. Achter mijn ogen  knapte een ballonnetje. In de verte riep Berend mijn naam.
Het beton was porselein  geworden.

Rinkel de kink.
Martine gaat naar het ziekenhuis. Als ze op een brancard wordt gebonden en met een hoogwerker haar huis uit wordt getakeld, zegt ze tegen de broeder: ‘Heel Holland Zakt’. 

In september kreeg Martine een hersenbloeding, met alle gevolgen van dien. Ze moet bijna alles opnieuw leren. Dat kost kracht en tranen. Ze bracht veel tijd door in het ziekenhuis en revalidatieafdeling.
Gelukkig bleef taalvermogen onaangetast.

Martine heeft veel humor, gelukkig is die niet aangetast.  Ze schrijft, over haar partners en therapeuten, over welzijnstaal, over de valklas en de ergotherapie. Martine schrijft ook over haar angsten en wanen. Ze heeft het gevoel alsof er iemand ander in haar woont. Martine is niet meer haar eigen ik.

Ze noemt het een monstertje E.T. naar het buitenaardse wezen uit de film van Steven Spielberg.
E.T. wil vaak dingen van haar overnemen. Maar E.T is niet alleen, de zwarte deken is er ook nog. Een ongewenste  bezoeker. Hij komt altijd midden in de nacht. Hij loopt heel de dag met haar mee en wil niet weg. Martine heeft het er maar druk mee. Zwarte deken is gemeen en Martine is niet blij als het weer ochtend is.


Die ander wil soms dingen van haar over nemen. En dan die tranen. Als ze wakker wordt gaat zomaar de waterval open. Tranen en tranen, waarom?
Martine is dankzij veel discipline weer hersteld na haar hersenbloeding. Ze moet nog veel leren, maar, ze  loopt weer trappen lopen, rijdt weer auto, doet boodschappen. 

Het is  nog maar de vraag of Martine weer terugkeert op televisie.
Kan ze dit werk nog aan?
Hij denkt dat ze het zware werk wel aan zou kunnen, maar hij waarschuwt ook. Of  heeft ze  nu een kleinere accu die sneller leeg is.

Ik vind Rinkeldekink erg mooi. Een emotioneel verhaal in een mooi jasje. Het is lief en eerlijk. Een lach en een traan. Het is een juweeltje.

Over de auteur Martine Bijl

Martine Bijl acteerde, presenteerde, zong, schreef, vertaalde musicals en televisiecomedy’s, was veelvuldig te zien als panellid in tv-programma’s en trad op in theaters. Martine Bijl schreef ook twee sprookjes voor de Efteling,  De Vliegende Fakir en De Gouden Stemvork.  In 2016 verscheen ‘Hindergroen’, autobiografische stukken over wat haar liefde heeft en wat haar hindert.

Haar nieuwste werk is Rinkeldekink wat in november 2018 verschijnt, over de hersenbloeding die zij in september 2015 kreeg.
In 2015 werd Bijl getroffen door een subarachnoïdale bloeding. Ze overleed op 30 mei 2019 op 71-jarige leeftijd in haar atelier te Maarssen aan de complicaties daarvan.

Informatie boek:

  • Titel         Rinkel de kink 
  • Auteur     Martine Bijl
  • ISBN       9789025453398
  • Uitgeverij Atlas-Contact

Geef een reactie