Soldaat van Oranje

Soldaat van Oranje
Soldaat van Oranje, de musical

Soldaat van Oranje vertelt het verhaal over Erik Hazelhoff Roelfzema. Meer dan dertig jaar geleden heb ik het boek verslonden. Na het boek kwam in de zeventiger jaren de film. Dan lees ik ergens dat er een musical in de maak is over Soldaat van Oranje. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt en wil de musical zien vooral omdat het publiek draait van decor naar decor.

Het verhaal van Soldaat van Oranje

Erik Hazelhoff Roelfzema is tweedejaars student in Leiden als de oorlog (1940) uitbreekt; hij komt in het studentenverzet en hij loopt grote kans om opgepakt te worden. Door te vluchten met een koopvaardijschip komt hij in 1941 in Engeland terecht en daar zet hij samen met medestudenten een verbinding naar Holland op.. Talloze gevaarlijke tochten onderneemt hij om geheime agenten (Contact Holland) in Nederland aan land te zetten. Als Contact Holland opgerold wordt gaat Erik Hazelhoff bij de Britse luchtmacht. Als RAF-piloot maakt hij 72 operaties naar Duitsland mee en als adjudant van Koningin Wilhelmina komt hij in 1945 in Nederland aan. Het boek Soldaat van Oranje is een van de bekendste geschiedenissen van een Engelandvaarder uit de Tweede Wereldoorlog.

Soldaat van Oranje – De Musical

Ik was eerst niet zo gelukkig om op de eerste rij te zitten in de TheaterHangaar maar ik moet zeggen het viel heel erg mee. Je kon de benzinedamp ruiken als de motors waarop onder andere Erik Hazelhoff voorbij rijdt. Maar ook de gezichtsuitdrukkingen waren goed te zien, De acteurs kwamen zelfs zo dichtbij dat je ze aan kon raken, maar dat heb ik niet gedaan. Het verhaal van de musical volgt niet helemaal het boek.

Zittend op de eerste rij is het een hele belevenis als de musical begint en we draaien van de studentensociëteit naar de studentenkamers. De musical begint met video’s en dan gaat het doek open, of beter gezegd schuift het open. Je draait van decor naar decor zoals de studentensociëteit Minerva, Paleis Noordeinde en Londen, een Haagse kazerne die gebombardeerd is, fusilladeplaats in de duinen, naar het strand waar de landingen plaatsvinden van Contact Holland. Zelfs de landingsbaan van het vliegveld Valkenburg wordt onderdeel van het decor. Een historische plek, Het vliegveld fungeerde onder andere als ceremoniële basis voor VIP-vluchten voor het Koninklijk Huis. Maar in het begin van de Tweede wereldoorlog is er zwaar gevochten.
Het wordt wel wat frisjes in de zaal als de Dakota Koningin Wilhelmina terugbrengt in bevrijd Nederland.
Soldaat van Oranje geeft een nieuwe dimensie aan de musical en tilt het naar een hoger niveau door het visuele aspect en de beweging in alle facetten.

De musical draait inmiddels al vele jaren in de Theaterhangaar met groot succes. De rolverdeling is wisselend maar het is de moeite waard om de musical te gaan bekijken als je dat nog niet gedaan hebt. Het is de langstlopende voorstelling uit de Nederlandse theatergeschiedenis.

Informatie boek:

 • Titel Soldaat van Oranje
 • Auteur Erik Hazelhoff Roelfzema
 • ISBN 9789049104306
 • Uitgever Spectrum

Informatie film:

 • Titel Soldaat van Oranje
 • Regisseur Paul Verhoeven
 • EAN 8714025507414
 • Uitgever T2 Entertainment

Informatie CD:

 • Titel Soldaat van Oranje
 • Uitvoerenden: Musicalcast
 • EAN 8716773002654
 • Uitgever Stageway

Geef een reactie