Tropenbruid, Susan Smit

Tropenbruid
Tropenbruid is geschreven door Susan Smit

Amsterdam, 1907. Het weesmeisje Anna droomt van een ander, grootser leven. Op een dag reageert ze op een advertentie waarin een ambtenaar in Nederlands-Indië een echtgenote zoekt. Eenmaal in Batavia ontdekt Anna al snel dat haar huwelijk met de starre Willem niets anders is dan een dekmantel voor carrièregekonkel, geheime liefdes en verzwegen familieverbanden.

‘De meeste westerlingen verstaan de kunst van het lijden niet en ze krijgen er duizend angsten voor in de plaat.’

Etty Hillesum

Anna vindt haar leven in het Amsterdamse Burgerweeshuis  saai. Alle dagen lijken op elkaar. Dit is niks voor de rebel Anna. Bovendien hebben ze haar toekomst al uitgestippeld. Anna heeft andere plannen.

Bij toeval ziet Anna een advertentie. Een wat oudere man die in Batavia woont zoekt een vrouw.  Haar afkomst is niet belangrijk. Anna ziet dit al een kans.

Anna begint een nieuw leven in Batavia. Ze hoopt om gelukkig te worden. Maar soms worden plannetjes gewijzigd. Want alles  wordt anders dan waar ze op had gehoopt.  Het leven in Batavia is  ook niet wat Anna er van had verwacht. . Ze is terecht gekomen in een maatschappij, waar  nog meer en nog strengere regels gelden dan in het Burgerweeshuis waar ze vandaan komt.

Anna is af en toe depressief. In het Burgerweeshuis had ze hier af en toe ook last van. In de tropen wordt haar toestand “Tropenneurasthenie” genoemd door de artsen. Dit is een aandoening die psychische en lichamelijke klachten veroorzaakte, omdat sommige Europeanen niet tegen de omstandigheden van het klimaat in de tropen konden. Wat het ook is, haar depressie is  Anna’s redding. Bovendien  Anna is en blijft een  rebel en vindt haar weg om verder te leven.

Wil jij ook weten hoe het verder met Anna gaat? Lees het in dit prachtige boek.

Tropenbruid is een prachtig boek. Een stukje geschiedenis in een mooi  jasje. Susan kan beeldend schrijven, ze neemt je mee in het verhaal. Een absolute aanrader.

Over de auteur Susan Smit

 Susan Smit (1974) groeide op in Noordwijk en werkte tien jaar als fotomodel in binnen- en buitenland. Op haar zesentwintigste studeerde ze af in Culturele Studies, met als hoofdvak Nederlandse Taal- en Letterkunde, aan de Universiteit van Amsterdam. Ze woont met haar kinderen Linde en Goof in Amsterdam en is getrouwd met journalist Onno Aerden. Ze publiceerde twaalf non-fictieboeken, vier romans, een verhalenbundel en een novelle.

Informatie boek:

  • Titel                   Tropenbruid
  • Auteur           Susan Smit  
  • ISBN              9789048835430
  • Uitgeverij      Lebowski

Geef een reactie