Turis, Özcan Akyol

Turis, Özcan Akyol
Turis van Özcan Akyol

Een tijd geleden was ik in Grand Theatre boekhandel. Vroeger ging ik hier naar de film en nu was ik er om dit mooie boek te kopen. De boekhandel in dit oude filmtheater ziet er prachtig uit, een mooie winkel en even was ik weer terug in de tijd.

De jonge auteur Özcan Akyol debuteerde in de Nederlandse literatuur met ‘Eus’, een semi-autobiografische schelmenroman over harde jeugdjaren aan de onderkant van de Deventer samenleving. Zijn leven nam een wending en hij besloot schrijver te worden.

Ik lijk meer op mijn vader dan ik kan bevechten.

Turis is een semi- autobiografische roman, over de vader van Özcan. Eigenlijk  meer nog over zijn moeder. Özcan vraagt zich af waarom zijn moeder bij deze man bleef. Het gezin woont in een arbeiderswijk in Deventer. Het gaat er niet altijd vrolijk aan toe. De vader is bijna altijd dronken en een hoerenloper. De man heeft geen geweten. Vader heeft jarenlang heel het gezin in zijn tang. Maar dan grijpt de jongste zoon een geheim aan dat zijn moeder al een decennium met zich meedraagt om zijn vader voorgoed uit hun levens te verdrijven. Tijdens zijn zoektocht naar de waarheid krijgt hij al snel tegenwerking uit onverwachte hoek. De zoon dient zich opnieuw te verhouden tot zijn vader, zijn moeder en vooral tot zichzelf.

Ik ben heel stil. Turis heeft mij diep geraakt. Het verhaal is eerlijk en hard. Maar het komt ook recht uit zijn hart. Ik vind het een pareltje.

Özcan Akyol (1984) schreef eerder de semi-autobiografische bestseller Eus. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste literaire schrijvers van zijn generatie.

Informatie:

  • Titel              Turis
  • Auteur          Özcan Akyol
  • ISBN             9789044625271
  • Uitgeverij    Prometheus
Bestel online

Eén antwoord op “Turis, Özcan Akyol”

Geef een reactie