Turks Fruit

Eerst was er het boek van Jan Wolkers in 1969 wat al veel opschudding veroorzaakte, toen de film Turks Fruit die uit 1973 stamt. Over het boek en film werd in die tijd schande gesproken met name door de vele seksscènes die erin voorkomen.

Het boek Turks Fruit van Jan Wolkers is geweldig. De film is onlangs uitgeroepen tot de beste Nederlandse film. En als laatste de musical.

Maar het draait allemaal om de jonge beeldhouwer Erik, in de musical heet hij Rick en wordt gespeeld door Anthonie Kamerling. Hij heeft een turbulent liefdesleven, tot hij zijn grote liefde Olga ontmoet. Zij trouwen tegen de zin van Olga’s rijke ouders. Geschapen voor elkaar, trekken zij zich niets aan van alle tegenwerking en beleven een grandioze, romantische zomer.

Totdat Olga zich zeer vreemd begint te gedragen. Ze breekt abrupt met Erik en gaat weer naar haar ouders. Erik wil Olga terughalen, maar wordt hardhandig geconfronteerd met haar louche nieuwe vriend. Onverwachts wordt Olga echter in het ziekenhuis opgenomen. Het blijkt dat ze een hersentumor heeft, die niet helemaal verwijderd kan worden. Door de vele bestralingen verliest zij haar haren en Erik koopt een pruik voor haar. Hij bezoekt haar elke dag in het ziekenhuis en ziet haar aftakelen. Ze durft niets meer te eten behalve Turks fruit. Ze sterft op een vroege voorjaarsavond. Ze wordt met haar pruik op gecremeerd.

Het boek heb ik gelezen de film verschillende malen gezien en nu dus de musical. In de hoofdrollen spelen Antonie Kamerling, Jelka van Houten, Sjoerd Pleijsier en Ellen Evers.

De musical

De musical begint en eindigt met de dood van Olga. De musical is flitsend maar zonder de Wolkeriaanse taal. Er komt wel tiet en kont en kut in voor maar is duidelijk minder dan in het boek. De Wolkeriaanse taal komt wel terug in de liedjes. En Jelka van Houten heeft wel het lef om naakt op het toneel te staan.

Toch blijkt voor sommige mensen dit toch teveel. In de voorstelling die wij bezochten in het Chassétheater in Breda op 25 januari 2006, was de taal of het naakt toch teveel want in de pauze verlieten een aantal mensen het theater. Toch jammer want juist na de pauze wordt goed duidelijk gemaakt de liefde van Rick voor Olga en de terminale ziekte van Olga. Voor mij waren “Hoer in Houtskool” en “Perfect” twee liederen die eruit sprongen. Maar ook heelal van jouw hart is schitterend.

 

De muziek van Jan Tekstra is van grote klasse door de verscheidenheid van muziekstijlen. Jan Tekstra is samen met Fons Merkies componist van de musical Turks Fruit. Daarnaast is hij muzikaal leider van de voorstelling. De geestelijk vader Jan Wolkers zei er dit over: “Schitterend, ontroerend, bijzonder”. De tekstmuziek past zich goed aan aan de taal van Jan Wolkers:

“Het kleffen van beffen,
Het schralen van palen.”

(Uit: Ze is van mij)

Funk, rock, blues en sensuele glijdende tonen, alles tovert de band tevoorschijn. Een mooie ballade als finale, met alleen de gitaar van Jan Tekstra als begeleiding. De voorstelling behoudt van het begin tot het eind vaart, een bezoek waard. Wat rest voor ons is een mooie herinnering en de cd, gesigneerd en wel.

Anthonie Kamerling maakte op 6 oktober 2010 een einde aan zijn leven.

Informatie CD:

Titel cd: Turks fruit
Cast: Antonie Kamerling, Jelka van Houten, Sjoerd Pleijsier en Ellen Evers
EAN: 9789081029018

Informatie boek:

Titel boek: Turks Fruit
Auteur Jan Wolkers
ISBN: 9029077034
Uitgever: Uitgeverij Meulenhoff

Informatie dvd:

Titel DVD: Turks Fruit
Cast: Monique van de Ven, Rutger Hauer, Dolf de Vries & Manfred de Graaf
EAN: 8714025507759

Turks Fruit, de film

Geef een reactie