Zomervacht, Jaap Robben

Zomervacht
Zomervacht, Jaap Robben

Brian is dertien jaar. Hij woont samen met zijn vader in een caravan.
Zijn ouders zijn gescheiden. Zijn vader noemt hem regelmatig Braike.
De caravan staat op een afgelegen terrein. Daar wonen ook een paar duistere figuren.
Brian heeft ook een broer, Lucien.
Lucien woont in een instelling omdat hij verstandelijk en fysiek beperkt is.

De instelling moet worden opgeknapt Daarom moet Lucien deze zomer bij zijn vader en broer gaan wonen. Zijn vader ziet het niet zo zitten. Maar als hij hoort dat hij er geld voor krijgt, dan klinkt dat als muziek in zijn oren.

De zorg voor Lucien ligt voor een groot deel bij Brian. Vader is vaak op pad. Het valt niet mee om voor iemand te zorgen die niet kan praten. Want hoe kan Brian weten wat zijn broer nodig heeft? Brian is nog zo jong en moet zelf ook op ontdekkingstocht in het leven. In een zomer verandert Brian. Hij zorgt voor de medicijnen en volle luiers. Maar hij probeert ook stukjes met zijn broer te lopen en dat lukt steeds beter. Ze doen ook een spelletje flessen gooien in de flessenbak.

Brian is als  een warme vacht voor Lucien. De broers krijgen een hechte  band.. Daar zijn blijkbaar geen woorden voor nodig.

Brian heeft in de instelling waar zijn broer woont ook een meisje leren kennen. Ze heet Selma en net als Lucien verstandelijk beperkt. Maar ze kan nog wel praten en bewegen. Selma vindt Brian ook leuk. De mensen van de instellingen zijn er niet blij mee.

Brian sleutelt ook aan zijn scooter.

Maar Brian is bezorgd om zijn broer. Hij houdt van Lucien en ziet zijn broer niet alleen als een last om voor te zorgen. De liefde overheerst.

Zomervacht is een pareltje. Liefde is het toverwoord. De zinnen zingen en de melodie is prachtig. Ik kan de juiste toon niet vinden om de schoonheid van dit boek te verwoorden. Ga, daarom allemaal dit prachtige boek lezen.

Over de auteur Jaap Robben

Jaap Robben (1984) veroverde met zijn romandebuut Birk boekhandel, lezer en recensent. Inmiddels verschijnen zijn boeken in tien talen. Birk werd bekroond met de Nederlandse Boekhandelsprijs, de Dioraphte Literatour Publieksprijs en de ANV Debutantenprijs. Er wordt gewerkt aan een verfilming.

Ook Jaap Robbens poëzie, verhalen en prentenboeken voor kinderen worden door een groot lezerspubliek omarmd.

Informatie:

Titel                   Zomervacht
Auteur             Jaap Robben 
ISBN                 9789044525014
Uitgeverij       De Geus

Bestel

Eén antwoord op “Zomervacht, Jaap Robben”

Geef een reactie